top of page

Gruyer mi? Yoksa Gravyer mi?

Dünyada kristal kar yağan iki coğrafya var. Biri Alpler diğeri Sarıkamış dağları. Bundandır ki iklimi ve doğası birbirine bu kadar benzeyen iki coğrafik bölgede aynı peynirin üretilmesi kaçınılmaz olsun. İsviçrenin Gruyeres kenti ile Türkiyenin Kars kentinde üretilen, şekli ile Tom & Jerry çizgi dizisinin ikonik peyniri olan, bazılarının kırmızı şaraba meze olarak tükettiği, bazılarının da daha önce hiç böyle bir peynir yememiştim dediği gözenekli yapısıyla meşhur şu ünlü Gravyer peynirine buyurun yakından bakalım.

Kars Gravyeri aslında Gruyeres kentinde üretilen Gruyer peyniri kadar yoğun aromalı ve yağlı; Emmentales kentinde üretilen Emmental peyniri gibi gözenekli ve sarı renkte bir peynirdir. Eşsizliğini işte buradan alıyor Kars Gravyer peyniri.

Kars Gravyeri, 1878'de İsviçreli gravyer ustası David Moser'in Gürcistanda gravyer imalatıyla tanıştırdığı Türk peynir ustalarının Boğatepe bölgesindeki elverişliliği farkedip evler, ahırlar ve zavotlar(Ermenicede mandıra demek) kurduğu ve yerleştiği bugünki adıyla Boğatepe(büyük zavotlar) köyünde ilk olarak 1920lerin başlarında üretilmiştir. Peş peşe mandıraların açılmasıyla ünlenen bölgeyi İsmet paşa ziyaret edince peynirin lezzetine hayran kalmış ve gördüklerini Kemal paşaya anlatmış, Kemal paşa da Karslı peynir ustalarındaki cevheri görüp aslen bir balkan peyniri olan kaşar peynirinin yapımının Karslı ustalara öğretilmesini istemiştir. Bugün meşhur Kars kaşarının tarihi aslında gravyerden daha yenidir. Kemal paşanın ileri görüşlülüğüyle Kars dünya çapında bir peynir cennetine dönüşmüştür.


Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page